Dj-ul: Definitie si Istoric

dj_nunta_dj_botez_dj_cryss

Un disc jockey, frecvent cunoscut sub abrevierea DJ, este o persoana care reda muzica inregistrata pentru un public, indiferent de natura suportului de pe care se face redarea. Initial, au fost folosite discurile pe suport vinil, dar mai tarziu au fost inlocuite de catre discuri compacte (CD-uri), cum sunt ele cunoscute in zilele noastre.

Astazi termenul DJ include toate formele de redare a muzicii, astfel incat există mai multe
tipuri de disc jockey. DJ-ii de radio sau radio-personalitati, introduc si redau muzica, care este difuzata pe AM, FM, unde scurte, digitale, sau posturi de radio pe internet. Dj-ul de Club selecteaza si reda muzica in baruri, cluburi de noapte, discoteci, la petreceri, sau chiar pe stadioane. DJ-ul hip-hop selecteaza si reda muzica folosind mai multe platane si este ajutat de catre unul sau mai multi MC / rapperi, care se folosesc de vocea si de talentul lor pentru a completa atmosfera creeata de catre dj.

O categorie mai speciala este Dj-ul de evenimente (dj nunta, dj botez, dj majorat etc.) care, pe langa faptul ca selecteaza si difuzeaza muzica la acest tip de evenimente, vine impreuna cu tot sistemul de sonorizare necesar bunei defasurari a evenimentului respectiv. Optional acesta poate completa atmosfera creeata prin pachete de lumini, lasere, masina de fum sau baloane.

Conform unui studiu recent (Ianuarie 2013) exista aproximativ 1,6 milioane de DJ profesionisti in lume.

Pentru detalii: http://djcryss.ro/index.php